Alla inlägg den 12 februari 2011

Av utputtad - 12 februari 2011 23:02


Bloggforts


Igår handlade det om den rike ynglingen.

Och vi kom in på buden.


Det sägs ibland att buden finns med i Bibeln för att visa att vi inte kan hålla dem. Nej vi kan ju inte det – det ser vårt syndafördärv till, och allt detta utreder Paulus. Men om Jesus bara hade sett buden

som ett sådant negativt prov, så hade han inte nämnt dem för den rike mannen!


Hur kan det vara så? Å ena sidan – håll buden! Å andra sidan – det klarar vi inte.


Jag är säker på att ynglingen verkligen hade lagt manken till för att hålla buden. Sanningen är den att lagkravet i buden är så strängt och så totalt, att ingen människa klarar av att på budens väg klara sig till himmelen. Ändå godkände Jesus att han svarade att han hade följt buden. Men han visade honom också att det fattades en sak. Vi kan aldrig fullgöra buden.


Men vi ska älska vår nästa och då närmar vi oss buden på rätt sätt. Han hade klarat buden på ett sätt men missat kärleken till för kärleken till pengarna.


Hörs vi i morgon?

Av utputtad - 12 februari 2011 14:16

När  vi nu är inne på frälsning

Vi gör ett tankeexperiment. Du råkar någon gång i ditt liv  - säg den 23/8 2008 - ut för en häftig brand och svävar i akut dödsfara. Brandkåren kommer och brandman Stig Johnsson (påhittad) bär dig medvetslös ut från eldhärden och in i en ambulans och därmed är du räddad till livet.  Du för dagbok och skriver där in Stigs namn och datum för händelsen. Du kanske tillägger Tack Stig! Du kanske bearbetar ditt trauma efter branden på olika sätt. Du tänker ofta på det kritiska tillfället och får lite grann svindel över vad som kunde ha skett. Du kanske i samråd med försäkringsbolaget  gör en översyn av brandsäkerheten  i ditt hem. Har du barn så blir du extra vaksam angående misstankar om lek med eld. 

Nu vill jag ändra scenen. Vi säger istället att du har bestämt dig för att tro på evangelium om Jesus och Hans korsdöd för din salighets skull. Och i själva denna tro är det som frälsningen ligger.  Det har räckts oss en hand och när vi tar den är vi frälsta, som vid risk för drunkning.

När du räddades från den  här tänkta branden, så fortsatte ditt jordeliv som vanligt. Du stod fortfarande som medborgare under Sveriges rikes lag. Det var helt självklart dessutom.

När du blev   frälst  så  var det helt av nåd. Och ditt jordeliv fortsatte.  Och under ditt jordeliv är du underställd ditt lands lag. Du får inte mörda eller stjäla eller falskdeklarera eller skriva av kompisens uppsats  osv.  nu heller. 

Jag ska ta ett exempel ur Markus evg.   Den rike ynglingen i Mk 10:17 ff frågade Jesus vad han skulle göra för att få evigt liv till arvedel.  Jesus hänvisar honom först till buden och får svaret att han har hållit dem sedan ungdomen.   (Vilken grej!) Sedan avslöjas att han  var för kär i ägodelar.

Vi fortsätter i morgon


Rolf

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards