Alla inlägg den 2 februari 2011

Av utputtad - 2 februari 2011 10:08


Påvens skägg...   

… har det tvistats om förr. Ska det vara långt och hur ska det se ut. En tvist om påvens skägg brukar man tala om när man tycker att det tvistas om obetydliga saker. Det finns ju andra saker man kan tvista om, som är betydligt mer angelägna.

 

Du har kanske stött på dem i din församling...?  Om i nte, så kan vi ta ett annat ämne, men lite närbesläktat med påvens skägg. 

 Bland annat saker som också rör påven som begrepp. Inte någon särskild påve. Vad de flesta vet är att påven är romersk-katolska kyrkans överhuvud. Romersk-Katolska Kyrkan förkortas ibland RKK. Men alla vet inte att han i egenskap av påve betraktar sig som alla kristnas överhuvud. Eftersom katolska kyrkan menar att det inte finns några andra kristna än romersk-katoliker. Alla andra former av kristendom påstår RKK vara underarter av avfallna kristna. Att verkligen vara avfallen är allvarligt, eftersom man då har mist frälsningen genom Jesus Kristus. I alla fall brukar RKK kunna skrämma sina undersåtar till trohet mot RKK genom att säga att det inte finns frälsning utanför RKK. Den kallar sig då Kyrkan, eftersom den menar sig vara den enda kristna. Hur kan nu påven säga sådant och ändå räkna med att bli trodd? Ja det beror till stor del på en dogm som kallas Dogmen om påvens ofelbarhet. Denna dogm fastslogs i Vatikankonciliet 1870. Ofelbarheten tillhör inte påvens fysiska person utan gäller när han som lärofader i RKK uttalar sig från sin påvliga lärostol. Det kallas ”ex cathedra”. Men det är illa nog ändå. Dogmen har inte tvingande tillämpats mer än två gånger och i båda fallen gällde det Maria, Jesu moder. Om Du tycker att j a g talar för mycket om Maria, så skulle Du läsa en katolsk skrift!


Jag fortsätter ämnet i morgon.

 Ses vi då?

Rolf

 






Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards